Perilo ni le eden od nepomembnih delov hotelskega gospodinjstva. S hotelskim perilom so gostje v stiku vsepovsod - v hotelski sobi, kopalnici, restavraciji, ob hotelskem bazenu ali v wellnessu. Videz in kakovost perila povesta veliko o stanju in kakovosti hotela.
D. Payne trdno verjame, da je hotelsko perilo eno izmed sredstev, s katerim lahko povečamo svojo konkurenčnost in dodano vrednost storitev. Finančni vložek pa je pri tem relativno nizek. To lahko stori na več načinov.
Optimalna velikost in masa tkanine
Ne uporabljajte tkanin slabše kakovosti. Posebej opazno je to pri frotirju, ki naj bo prvorazreden, iz 100% bombaža ali vsaj čim višjim deležem bombaža. Velikost in masa brisač naj bosta podobni tistim, ki jih uporabljamo doma. Doma običajno ne uporabljamo zelo majhnih in tankih brisač. Na gosta bodo naredile še boljši vtis velike, razkošne brisače. Kopalniške brisače naj bodo vsaj dimenziej 60 x 120 cm, ročne brisače 40 x 70 cm in kopalniške preproge 50 x 76 cm.
Posteljno perilo naj bo izdelano iz tkanine z gostoto vsaj T180 (avtor navaja samo perkal, vendar so tudi satenasti ali bombažni izdelki lahko enako kakovostni) in dolžino 270 cm. Alternativna rešitev so napenjalne rjuhe, saj nihče ne želi čutiti jogija s prsti na nogah!
Skrbno procesiranje perila
Po navodilih pralniških gigantov, ko sta Ecolab in Diversey, obstajajo nekateri triki, ki občutno izboljšajo učinkovitost procesa pranja.
Gospodinja naj pri pospravljanju sobe loči posebej umazano perilo od ostalega, tako da se ob prihodu v pralnico lahko takoj lotijo odstranjevanja madežev.
Perilo, ki se redno pere, naj bo ločeno glede na tip (perkal, saten, frotir…), kakor tudi glede na namen uporabe (brisače, posteljnina … ). Z ločevanjem lahko podaljšamo uporabno dobo, saj ni potrebno izpostaviti vsega perila močnim kemikalijam pri vsakem pranju. Če se uporablja perilo v več barvah, je potrebno ločevanje od belega perila, ki se pere ločeno.
Umazano perilo se ne postavlja naravnost na tla, pač pa v voziček za umazano perilo. Umazana tla lahko dodatno zamažejo perilo ali pa spremenijo pH vrednost perila, kar dodatno oteži pranje.
Kakovostna oprema
Za dobro delavcev v pralnici kakor tudi zaradi odškodninske odgovornosti delodajalca uporabljajte vozičke za umazano perilo s pomičnim dnom. Dno vozička se ob polnjenju spušča proti tlom, ob praznjenju pa se dviguje, kar močno olajša praznjenje in se osebju ni potrebno prepogibati ali sklanjati. Vozički, ki segajo v enako višino kot vrata pralnih in sušilnih strojev omogočajo hitrejše prekladanje perila.
Pralni stroj se običajno polno naloženi s perilom, vendar ne sme biti prenatrpan. Če bi uporabljali priporočeno minimalno kvoto perila v pralnem ciklu, bi privarčevali s kemikalijami, energijo ter zmanjšali obrabo stroja, kakor tudi perila.
Vsak dober dobavitelj perila naj bi zagotovil svetovanje o pravilnih nastavitvah pralnega stroja, o pravilni uporabi čistil ter zagotovil nadzor pralnega procesa. Ta storitev naj bi bila brezplačna.
Po končanem pranju čim prej premaknite perilo v sušilni stroj. Za kapaciteto enega pralnega stroja sta potrebna dva sušilna stroja. S takšno kombinacijo opreme bo čas sušenja približno enak času pranja, perilo se bo manj mečkalo in bolj enakomerno posušilo. Poskrbite tudi za hladen cikel na koncu sušenja, ki ohladi perilo. Takoj po končanem sušenju je potrebno perilo odstraniti iz sušilnega stroja in tako se prepreči nadaljne mečkanje.
Perilo je dobro čimprej zložiti
Perilo je treba čimprej zložiti in pustiti, da čez noč »počiva«.
S tem, ko pustimo perilo čez noč odležati, se izravnajo nekatere gube in gubice. Največ pritožb gostov v zvezi s t.i. umazanim perilo nastane predvsem zaradi tega, ker je perilo zmečkano. Drugi vzrok so lasje na perilu, ki se nabirajo v strojih (pralnih in sušilnih) , posebej če so stroji prenatrpani.
Oseba, ki je odgovorna za zlaganje perila, naj bo pozorna na morebitne madeže ali znake pretirane obrabe. Madeži se lahko odstranijo in manjše poškodbe na perilu se lahko včasih kakovostno zakrpa.
Učinkovit transport perila
Tudi transport perila po hotelu povzroča strošek. Gre za strošek dela, ki ga lahko nadziramo. Učinkovita rešitev je večji voz s policami. Osebje perilo zloži in ga lahko takoj položi na voz. Voz se uporablja za dostavo čistega perila po hotelu k vozičkom s perilom, ki jih uporabljajo sobarice. To zmanjša strošek dela in omogoča nadzor nad perilom. Takšen sistem je uporaben predvsem v večjih hotelih z velikim številom sob.
Zanesljiv popis
Točen popis perila je bistvenega pomena za učinkovito delovanje hotelske gospodinjske službe. Zamenjava posteljnega perila in zbiranje zadostnega števila umazanega perila z namenom, da bo dovolj čistega perila za sobe, je lahko zelo zamudno, povzroča dodatne stroške dela in onemogoča, da perilo po pranju odleži. Ob vseh pripravljenih sobah naj bo na zalogi še 2,5-krat toliko perila, oziroma faktor zaloge naj znaša 2,5. Ta faktor ne velja za posteljne podloge, pregrinjala, kopalniške zavese in vzglavnike - pri njih je zadosten faktor 1,2 ali 1,5. Inventura naj bi se opravljala enkrat mesečno.
Perilo in prostor za gospodinjstvo morata biti skrbno urejena. Prostor s skrbno urejenim perilom predstavlja eno od smernic za hotelski standard, odnos zaposlenih do hotela in odnos vodstva so zaposlenih. Čeprav prostori za gospodinjstvo niso na očeh gostov, jih ne smete zanemariti, zato skrbno vzdržujte svoje perilo in gospodinjstvo. Verjetno si želite, da je tudi vaše osebje ponosno na svoj hotel in svoje delovne površine.
Kirby D. Payne, CHA, predsednik The American Hospitality Management Company, ki se ukvarja z managementom in svetovanjem hotelirjem v ZDA.
Povzeto po: Hotel Online
Ni komentarjev:
Objavite komentar