Blog Emporij Global

torek, 14. september 2010

Bombaž

Bombaž sega 5000 let v preteklost, njegova uporaba pa se je zaradi njegovih uporabnih lastnosti ohranila do danes.
Bombaž so naravna vlakna, semenske nitke semen rastline bombaževec (lat. Gossypium). Te nitke omogočajo vetru, da semena prenaša na velikih razdaljah. Največkrat jih predejo v tanke niti, iz katerih se tkejo tkanine.

Centium brisača.


Lastnosti bombaža

- Barva

Ali je naravni bombaž samo snežno bel? Ne. Naravni bombaž se pojavlja v različnih barvnih odtenkih: od bele, kremaste, rumenkaste do rumenorjave. 100% bombaž je brez leska.

- Bombažna vlakna

bombaž ločimo glede na dolžino njegovih vlaken:
kratek bombaž (pod 24 mm)
srednji bombaž (24-28 mm)
dolg bombaž (28-34 mm)
zelo dolg bombaž (34-40 mm)

Daljša bombažna vlakna so tanjša, zato lahko iz njih spredemo trdnejšo in finejšo prejo.

Bombažna vlakna so trdna, njihova trdnost pa v mokrem stanju še naraste. Bombažna vlakna nimajo leska.Zelo dobro vpijajo vlago in so hidrofilna, kar daje občutek udobnosti in zračnosti pri nošenju bombažnih oblačil. Bombažna vlakna so dobri toplotni prevodniki, kar daje hladen in svež občutek pri nošenju bombažnih oblačil.

- Obstojnost

Bombaž je trpežen, zato ga lahko prekuhavamo na 100°C. Je zmerno obstojen na drgnjenje.

- Dimenzijska stabilnost (krčenje, mečkanje)

Bombaž se pri negi in uporabi rad mečka. Zelo hitro vpija vodo, v vlažnem okolju se nagnjenost k mečkanju še poveča. Bombažni izdelki niso v celoti dimenzijsko stabilni, saj se tkanina pri pranju krči, še posebej pri prvem pranju. NASVET: pri nakupu bodite pazljivi in se pri prodajalcu pozanimajte ali so bombažni izdelki predprani in pripravljeni na takojšnjo uporabo.

- Prednosti

Poleg zgoraj naštetih prvin so beljeni bombažni izdelki še posebej odporni na bakterije in plesni (kljub temu ni priporočljivo daljši čas shranjevati vlažnih bombažnih izdelkov v manjše zaprte prostore). Bombaž, narejen iz česane preje, spredene iz dolgih vlaken, ima posebno prefinjen in mehak otip ter dobre mehanske lastnosti.

- Slabosti

Bombažna vlakna v vodi nabreknejo, kar povzroča mečkanje in krčenje. Bombaž gori s plamenom, kar omejuje njegovo uporabo na številnih področjih. UV žarki povzročajo porumenitev in padec trdnosti bombaža.

- Nega bombažnih izdelkov

Ker ima bombaž v mokrem okolju odlično trdnost, ga lahko prekuhavamo (100°C).

Bombažni izdelki dopuščajo uporabo močnih pralnih sredstev, saj ga ne poškodujejo, ravno tako je dopustno kemično čiščenje, ki njegovih lastnosti ne poslabša. Madeže na bombažu je mogoče odstraniti z belilnimi sredstvi (z nadzorom koncentracije belilnega sredstva, časa delovanja in temperature). Bombažne izdelke likamo s paro na temperaturi 180-240°C. Pri 100°C v suhem okolju se bombaž ne poškoduje, v suhem okolju pri 180°C pa obstaja visoka verjetnost porumenitve, zato ob likanju uporabljajmo paro.

Vira: dr. Mateja Bizjak, Wikipedija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar